Toename biologische soja in Europa

15 oktober 2024

Biologische soja zit in de lift, zo blijkt uit een recent verschenen studie van Cabinet AND International en Ecozept voor Agence Bio. De studie onderzocht hoe het gesteld is met biologische soja in de Europese Unie en in 15 derde landen. 

Image by Julio César García from Pixabay

De studie geeft een duidelijk overzicht van de dynamieken van vraag en aanbod, van prijzen en ketenactoren in 40 landen. Het is de eerste keer dat de toelevering van soja en sojakoek in de Europese Unie zo uitvoerig in kaart is gebracht.  De studie biedt dan ook interessante inzichten in de structuur van de sojamarkt en de commerciële stromen van deze inspirerende keten.

Voornaamste bevindingen van deze nieuwe studie over biologische soja:

  1. Tussen 2017 tot 2022 is het biologisch soja-areaal in de EU gestegen van 60.000 tot 155.000 hectare, een stijging van maar liefst 158%.
  2. In dezelfde periode van vijf jaar is de biologische sojaboonproductie in de EU toegenomen van 144.000 ton in 2017 naar 280.000 ton in 2022. 2022 betekende een jaar van opbrengstverliezen voor de boeren door de droogte.
  3. Consumptiepatronen: 81% van de stijging in de sojaconsumptie tussen 2017 en 2022 zat bij het veevoeder, met name bij geplette soja (goed voor 86% van het soja veevoer). Humane sojaconsumptie steeg minder hard, maar toch ook met 62% in dezelfde periode.  In 2022 bedroeg het voedingsaandeel 15% van de consumptie.
  4. Marktvooruitzichten: Hoe productie en markt zullen evolueren blijft onzeker en afhankelijk van diverse factoren. De consolidatie van de verschillende productie- en consumptieaannames voor de 25 EU landen tot 2027 suggereert contrasterende scenario’s:
  • Hoog scenario: voorziet 98% stijging in productie
  • Laag scenario: voorziet 53% stijging in productie


Hieronder vind je de volledige studie en de presentatie (Frans) en de samenvattingen (Frans en Engels) van het biologische sojaonderzoek.

Rapport de l’étude sur le soja bio (Frans)

Synthèse de l’étude soja bio (Frans)

Summary of the study on organic soybean (Engels)

Présentation de l’étude sur le soja bio (Frans)