Vlaamse overheid lanceert website met marktcijfers landbouw

12 mei 2021

Het Departement Landbouw en Visserij lanceert een cijferwebsite met actuele markt- en prijsinformatie van diverse landbouwsectoren. Voor een aantal sectoren zijn er ook prijzen te vinden over bio, al is dat even zoeken.

Het Departement Landbouw en Visserij lanceert deze website omdat actuele prijzen en marktinformatie marktdeelnemers helpen om de ontwikkelingen in de marktsituatie op te volgen. Door de veranderende markt is het niet altijd gemakkelijk voor land- en tuinbouwers om een goed overzicht op de prijzen te hebben en te houden.

De Europese lidstaten zijn verplicht marktinformatie aan de Europese Commissie te melden. Het gaat hier voornamelijk om wekelijks en maandelijks te melden prijsgegevens van de meeste landbouwsectoren, maar ook om productie- en areaalgegevens van een aantal sectoren. Naast de gegevens over de ‘ruwe’ landbouwproducten worden ook marktgegevens over verwerkte producten gepubliceerd.

Wat met bio?

Voor een aantal sectoren werd deze informatie ook gedetailleerd voor de biologische landbouw zoals groothandelsprijzen voor biologische eierenleveringen van rauwe biomelk en de rauwe biologische melkprijs

BioForum volgt in het kader van Bio zoekt Keten ook de prijzen op van biologische groenten en granen en communiceert hier maandelijks over in zijn sectornieuwsbrief voor boeren. Wie daar meer informatie over wil, kan altijd contact op nemen met onze adviseurs Ketenwerking Paul Verbeke (groenten) of Sofie Vandewijngaarden (granen).