Europa importeert vooral biofruit uit derde landen

16 januari 2024

De Europese Commissie heeft de gegevens gepubliceerd over de biologische invoer uit derde landen (niet-EU-landen) voor het jaar 2022. Die gegevens zijn afkomstig van de online beheertool TRACES (TRAde Control and Expert System). Vergeleken met 2021 is het volume van de biologische invoer gedaald met 5,1%. De belangrijkste importerende EU-lidstaten in 2022 waren Nederland, Duitsland en Frankrijk.
 

De totale invoer van biologische producten in de EU in 2022 daalde met 140.000 ton ten opzichte van het voorgaande jaar tot 2,73 miljoen ton. Deze daling is mogelijk te wijten de scherpe stijging van de voedselprijzen in 2022. Met name de invoer van fruit, groenten, suiker, olijfolie en palmolie, zonnebloempitten en biologisch huisdiervoer is gedaald. De stijging van de invoer van sojabonen, perskoeken, citrusvruchten, rijst en honing kon dit niet compenseren.

Bijna 90% van bio-import zijn grondstoffen

De Europese Unie is een belangrijke importeur van biologische landbouwgrondstoffen en andere biologisch geproduceerde primaire producten. Het aandeel van deze producten in de bio-import (89%) was hoger dan voor de hele import (bio + gangbaar) van landbouwgrondstoffen (83%). 

In 2022 daalde de totale import van grondstoffen met 1,3% in volume tot 1,25 miljoen ton. Dit is voornamelijk te wijten aan een daling in de aanvoer van suiker uit India en Costa Rica en tarwe uit Turkije. In hetzelfde jaar werd een sterke stijging (+51%) van de invoer van sojabonen geregistreerd, waarbij de grootste invoer afkomstig was uit Togo (63 %), Oekraïne (16 %) en Benin (7%). De invoer van andere primaire producten daalde sterker in termen van volume, met 6,0% tot 1,18 miljoen ton.

Het grootste deel van deze daling is te wijten aan vermindering van de invoer van tropisch fruit. Die kromp met 3,4% tot 872.000 ton. Toch vormde tropisch fruit het grootste aandeel in het totale biologische volume, gevolgd door granen en olieperskoeken met elk 8%. Het belangrijkste geïmporteerde biofruit blijft banaan.
 

Oekraïne in top 3 van belangrijkste herkomstlanden

Ecuador en de Dominicaanse Republiek blijven de belangrijkste exporteurs van biologische producten naar de EU, dankzij grote hoeveelheden biologische bananen. De invoer van bananen uit de Dominicaanse Republiek en Peru daalde echter met respectievelijk 3% en 21%, maar werd grotendeels gecompenseerd door een stijging van 41% van de invoer uit Colombia.


In 2022 werd Oekraïne de op twee na belangrijkste leverancier van biologische producten aan de EU, voornamelijk dankzij hogere leveringen van sojabonen, tarwe en maïs. De invoer uit China herstelde (+30%) van een scherpe daling in 2021, dankzij een verdubbeling van de invoer van olieperskoeken. De invoer uit Togo steeg het sterkst (+84%, voornamelijk sojabonen). India (-32%, voornamelijk voor perskoeken, sojabonen en suiker), Turkije (-33%, voornamelijk voor fruit, groenten en tarwe) en het Verenigd Koninkrijk (-51%, voornamelijk voor zonnebloemen en perskoeken) lieten daarentegen scherpe dalingen zien in de biologische invoer.
 

53% van bio-import verloopt via Nederland en Duitsland

Bijna 1 miljoen ton van de totale EU-import van biologische producten werd geleverd aan Nederland (+4,6%, vergeleken met 2021) en bijna 0,5 miljoen ton aan Duitsland (-13,1%). Deze twee landen waren samen goed voor 53% van het EU importvolume van biologische producten in 2022. Een belangrijk deel van de import in Nederland wordt verder doorgevoerd naar andere EU-lidstaten. De meeste andere EU-importeurs registreerden een daling in biologische import, vooral Ierland (-33%), Italië (-21%) en Zweden (-16%). Aan de andere kant steeg de import via Oostenrijk aanzienlijk (+45%), als gevolg van hogere import van oliezaden uit Oekraïne en Togo. 

Meer informatie is te vinden in het Engelstalige rapport 'EU-invoer van biologische agrovoedingsmiddelen: belangrijkste ontwikkelingen in 2022', inclusief informatie over de invoer van biologische granen, oliehoudende zaden, suiker, groenten en fruit, koffie, thee, olijfolie, cacaobonen en dierlijke producten.