Rentabiliteit van Belgische voedingsbedrijven staat onder druk

30 maart 2023

Fevia stelde gisteren de economische cijfers van de Belgische voedingsindustrie voor. Zij merken dat consumenten steeds vaker over de grens gaan winkelen en waarschuwen dat de rentabiliteit van de voedingsbedrijven onder druk staat. Ook biobedrijven delen in de klappen. 

Door de enorme kosteninflatie van de afgelopen twee jaar, zowel voor consumenten als voor bedrijven, zijn de verkoopvolumes van voedingsbedrijven gedaald met 3 %. Nadat supermarktketens lang de boot afhielden om gestegen kosten door te rekenen, zien tal van bedrijven sinds midden 2022 een zekere kentering. Toch slagen de meeste voedingsproducenten er nog steeds maar gedeeltelijk in de gestegen kosten door te rekenen, vaak met veel vertraging. 


Er flikkeren dan ook een aantal belangrijke knipperlichten die de voedingssector in België bedreigen. Ondanks een recordomzet van 75,9 miljard euro daalde het volume van de verkochte goederen. De omzet kwam er dus vooral door de noodzakelijke prijsstijgingen, die tegelijkertijd zorgden voor meer grensaankopen. 


Uit het jaarverslag van Fevia blijkt ook dat niet alleen consumenten maar ook supermarkten zich steeds meer bevoorraden in het buitenland. Deels heeft dat te maken met dat de prijzen voor bepaalde producten lager liggen in het buitenlands, deel omdat een aantal supermarkten intussen in buitenlandse handen zijn. Maar ook dat legt een groeiende druk op de Belgische ondernemers.  


Een van de oplossingen is om zowel consumenten als supermarkten op te roepen om Belgisch te blijven kopen. Alleen zo kan de Belgische voedingssector zich verder duurzaam blijven ontwikkelen.