Samenwerking

Samenwerking kan in de biologische landbouw een cruciale rol spelen in het streven naar de basisprincipes en het sluiten van lokale kringlopen. 

Boeren zitten vaak ‘op hun eiland’. Samenwerking kan hier een belangrijke rol spelen. Bovendien kunnen biologische landbouwers zo ook de voordelen van een gemengde bedrijfsvoering benutten, minder afhankelijk worden van de markt en een hogere biodiversiteit op het veld nastreven. In de praktijk werken boeren vaak samen rond mestafzet, veevoederteelt, grondruil, kennisdeling, machines delen of arbeid uitwisselen. 

Brochure als handleiding

In onze brochure ‘Samen Sterk’ vind je antwoorden op de meest prangende vragen over samenwerking die leven bij boeren. Je vindt er ook een aantal inspirerende voorbeelden van boeren die samenwerken, en een aantal praktische tips om een samenwerking op te starten of uit te bouwen.  

 

2 video's die samenwerking in beeld brengen

Handige Tools

BioForum beschikt over een aantal handige tools zodat bioboeren elkaar gemakkelijker kunnen vinden: 

  • Vraag en aanbod : Op onze zoekertjespagina kan je posten waar je naar op zoek bent of wat je te bieden hebt. Een belangrijke matchmaker om een samenwerking op te starten! 

  • Biobedrijvengids: Ben je op zoek naar een bepaald bedrijf in jouw buurt? Via onze biobedrijvengids kan je gemakkelijk zoeken naar het soort boerderij met een interactieve kaart. Hier vind je een korte videohandleiding. 

  • Evenementen: Om een samenwerking op te starten moet je eerst en vooral je collega's leren kennen. Hiervoor zijn de netwerk-events en studiedagen de ideale gelegenheid. In onze Agenda staan alle evenementen opgelijst.