Over ons

BioForum verenigt en ondersteunt de hele keten. Dat maakt ons uniek en geeft ons troeven voor een krachtige ketenwerking. 

BioForum vzw is de sectororganisatie van de biologische landbouw & voeding: boeren, verwerkende bedrijven, verdelers, grootdistributie, kleinhandel en foodservices. Daarnaast horen ook controle-organisaties, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties tot onze sector.

Vijfjarenplan

Voor de periode van 2019 tot 2024 heeft BioForum vijf ijzersterke ambities voor de organisatie en de biosector. 

1. BioForum is het aanspreekpunt voor alles over bio
Tegen 2024 komen pers, publiek, overheid en wetenschappers met hun vragen over bio of voor input vanuit de biosector in de eerste plaats terecht bij BioForum.

2. Elke bio-ondernemer voelt zich deel van de biocommunity
Tegen 2024 heeft elke (toekomstige) biologisch ondernemer contact met BioForum en met andere biologische ondernemers. BioForum verwelkomt elke (toekomstige) bio-ondernemer als deel van de biocommunity, ook door de keten heen. 

3. Biolandbouw en -voeding wordt erkend als meest duurzame landbouw- en voedingsmethode in Vlaanderen 
Tegen 2024 wordt biolandbouw en -voeding volgens de 4 basisprincipes algemeen erkend als de meest duurzame landbouw- en voedingsmethode in Vlaanderen. 

4. Elke bio-ondernemer handelt vanuit de waarden van bio
Tegen 2024 hebben minstens de helft van de gecertificeerde bedrijven uit verschillende sectoren aantoonbaar vooruitgang geboekt op een aantal afgesproken kritische punten. Die kritische punten bouwen voort op de principes van bio die niet weerspiegeld zijn in het lastenboek. 

5. Biologische bedrijven hanteren faire handelsrelaties
Tegen 2024 krijgen biologische boeren voor hun producten een gemiddelde prijs die de volledige kostprijs van de productie dekt.